خواندن راهنمای استفاده از لنزهای تماسی برای افرادی که برای اولین دفعه از لنز استفاده میکنند و یا افرادی که به راحتی نمی توانند از لنز استفاده کنند توصیه می شود.
زمانی که دوچرخه سواری یا رانندگی ماشین را یاد میگیرید، زمان و تمرین لازم است تا بتوانید از آن استفاده کنید. همین امر در مورد استفاده و مراقبت از لنزهای تماسی نیز صادق است.
انجام تمام قوانین مربوط به لنزهای تماسی میتواند خسته کننده باشد. چگونه این لنزهای را در چشمم قرار دهم؟ آیا واقعاً نمی توان با لنزهایم شنا کنم؟ دلیل عدم شستشوی لنز با آب لوله کشی چیست؟ معمولا این سوال ها و سوال های مشابه در ذهن افرادی که می خواهند از لنز استفاده کنند شکل می گیرد. در این مطلب سعی شده است به سوالات شما پاسخ داده شود.
هنگامی که بر قوانین لنز مسلط شدید و به سوالات شما پاسخ داده شود، به راحتی میتوانید متوجه شوید که چرا میلیونها نفر در سراسر جهان دیگر عینک خود را بخاطر استفاده از لنز کنار گذاشتهاند.
این توصیهها عموماً لنزهای تماسی نرم و سخت و همچنین لنزهای تماسی روزانه و سالیانه را پوشش میدهند، اگرچه توصیههای مراقبت ممکن است بسته به نوع لنزهایی که استفاده میکنید متفاوت باشد.
در اینجا دستورالعملهای گام به گام برای قرار دادن، برداشتن و مراقبت های لنز تماسی ارائه شده است که توسط آکادمی های معتبر لنز تماسی ارائه شده است. برای تجویز انواع لنز تماسی در تهران می توانید به مرکز اپتومتری دکترآیت اللهی مراجعه کنید.
نحوه قرار دادن لنزهای تماسی
- قبل از انجام هر کاری، دستهای خود را کاملا با آب و صابون بشویید. این کار احتمال عفونت چشم را کاهش میدهد. بهتر است از صابونی که حاوی روغن یا عطر اضافی است دوری کنید، زیرا این نوع صابون ها میتواند به سطح لنز بچسبد.
- دستهای خود را با دستمال یا پارچه بدون پرز خشک کنید.
- همیشه زیر دستان شما یک سطح تمیز و صاف باشد. اگر بالای سینک هستید، حتماً شیر آب را ببندید.
- همیشه اولین لنز تماسی را در همان چشم، راست یا چپ، قرار دهید. این کار، باعث می شود لنزهای چشم راست و چشم چپ، که گاهی اوقات نمره متفاوتی دارند، باهم جابجا نشوند.
- یکی از لنزها را از جالنزی خارج کرده، سپس آن را با احتیاط داخل چشم خود بگذارید. برای دست زدن به لنز از قسمت گوشتی نوک انگشتان خود به جای ناخنها استفاده کنید.
- در این مرحله می توانید لنز را با سرم شستشو یا محلول شستشو دهید ولی الزامی به انجام این مرحله نمی باشد.
- لنز تماسی را روی نوک انگشت اشاره یا انگشت وسط دستی که با آن مینویسید قرار دهید. حتماً بررسی کنید نقاط پاره یا آسیب دیده روی لنز نباشد.
- بررسی کنید که لنز رو به بیرون باشد. اگر لنز شما مانند یک کاسه است و لبههای آن رو به بالا هستند ، آماده است تا آن را توی چشم خود قرار دهید. اگر لنز شبیه یک درب به نظر میرسد – لبهها رو به پایین هستند – لنز را برعکس کنید. همچنین در برخی از لنزها راهنمای عددی بر روی لبه لنز طراحی شده است که می بایست به راحتی آن را صحیح خواند.
- در حالی که در آینه نگاه میکنید پلک بالایی خود را با دستی که نمینویسید باز نگه دارید. پلک پایینی خود را با انگشت وسط یا انگشت حلقه دستی که با آن می نویسید نگه دارید. به عنوان یک جایگزین، میتوانید از انگشت شست و بقیه انگشتان دستی که با آن نمینویسید استفاده کنید تا پلکهای بالایی و پایینی خود را به طور گسترده باز کنید.
- لنز را توی چشم خود قرار دهید. در حین انجام این کار به روبرو یا به سقف نگاه کنید.
- به آرامی چشمان خود را ببندید و آنها را در یک دایره کامل بچرخانید تا لنز به درستی در جای خود قرار گیرد. چشمان خود را باز کنید و به آرامی چند بار پلک بزنید. به آینه نگاه کنید تا ببینید آیا لنز در مرکز چشم شما ظاهر میشود یا خیر.
- اگر لنز به درستی وارد و در مرکز قرار گرفته باشد، چشم شما باید احساس راحتی کند و دید شما واضح باشد. اگر احساس ناراحتی میکنید یا دیدتان تار است، باید لنز را بیرون بیاورید و دوباره آن را قرار دهید.
- هنگامی که لنز اول را در چشم خود قرار دادید، این کار را با لنز دوم تکرار کنید.
نحوه خارج کردن لنزهای تماسی از چشم
- همانطور که در هنگام قرار دادن لنز تماسی خود این کار را انجام دادید، لنزها را فقط پس از شستن و خشک کردن دقیق دستها از چشمتان در بیاورید تا از عفونت چشم جلوگیری کنید.
- جالنزی خود را آماده کنید و باقیمانده محلول لنزهای تماسی را خارج کرده و از محلول جدید استفاده کنید.
- جلوی آینه بایستید و به بالا نگاه کنید. با انگشت وسط دستی که با آن می نویسید پلک پایین خود را به سمت پایین بکشید. به یاد داشته باشید که برای جلوگیری از سردرگمی، ابتدا همان لنزی که گذاشتید (چشم راست یا چپ) را بردارید.
- لنز تماسی را با احتیاط به سمت سفیدی چشم خود با انگشت اشاره دستی که با آن می نویسید بلغزانید.
- به آرامی لنز را با قسمت گوشتی نوک انگشت اشاره و شست خود فشار دهید تا آن را از چشم خود بردارید.
- این فرآیند را تکرار کنید تا لنز را از چشم دیگر خود خارج کنید.
- با رعایت دستورالعملهای شرکت سازنده یا درمانگر خود، لنزها را پس از درآوردن آنها (اگر لنزهای روزمره نیستند) تمیز کنید. فقط از محلولهای تمیز کننده توصیه شده استفاده کنید. به طور معمول می بایست پس از خارج نمودن لنز، آن را در کف دست خود قرار دهید، چند قطره محلول بر روی آن ریخته و به مدت ۳۰ ثانیه ماساژ دهید.
- لنزها را در جالنزی قرار دهید، بر روی آنها محلول ریخته و در آنها را ببندید.
البته اگر از لنزهای یک بار مصرف روزانه استفاده می کنید بعد از استفاده آنها را دور بیندازید.
چگونه از لنزها و چشمان خود مراقبت کنیم
مراقبت صحیح از لنزهای شما میتواند به حفظ سلامت چشمها کمک کند و میتواند عمر لنزهای شما را افزایش دهد. در ادامه توصیههای مراقبت از لنز و چشم ارائه شده است.
- جالنزی خود را حداقل یک بار در هفته با آب گرم و صابون تمیز کنید. آن را کاملاً بشویید و با استفاده از یک دستمال تمیز خشک کنید.
- حداقل هر سه ماه یکبار یا طبق توصیههای اپتومتریست، محفظه نگهداری لنز خود را تعویض کنید.
- اگر قرمزی غیرعادی، درد یا ناراحتی مداوم، تغییرات بینایی، حساسیت به نور، اشک ریزش بیش از حد یا ترشحات عجیب چشم را تجربه میکنید، لنز خود را بردارید و آنها را دوباره در چشمتان قرار ندهید. برای تشخیص مشکل به اپتومتریست خود مراجعه کنید.
- ترجیحا هنگامی که بیمار هستید، حتی اگر فقط سرماخوردگی باشد، از لنز استفاده نکنید. هنگامی که بیمار هستید، وقتی که لنزها را در چشمتان قرار میدهید یا وقتی که آنها را از چشمتان در می آورید میکروبها میتوانند از دستهای شما به چشمهایتان سرایت کنند.
- پلک زدن را به خاطر بسپارید. پلک زدن منظم به تمیز و مرطوب نگه داشتن لنزهای شما کمک میکند.
- قطرههای مرطوب کننده را طبق توصیه اپتومتریست در چشمان خود بریزید تا از خشک شدن چشمهای خود جلوگیری کنید و راحتی بیشتری را تجربه کنید.
- یک ماه پس از باز کردن درب محلول لنز، آن را دور بیندازید، حتی اگر مقداری محلول باقی مانده باشد.
- از محلول نمکی استریل فقط برای آب کشی لنز و جالنزی استفاده کنید، اما از آن برای تمیز کردن و ضد عفونی کردن لنزهای خود استفاده نکنید. قطرههای مرطوب کننده مجدد نیز نباید به عنوان ضدعفونی کننده استفاده شوند. هرگز از محلول لنز تماسی دوباره استفاده نکنید.
- هنگام گذاشتن یا بیرون آوردن لنزها، ناخنهای خود را کوتاه نگه دارید تا از خراشیدن تصادفی چشمها یا آسیب رساندن به لنزهای خود جلوگیری کنید.
- مطمئن شوید که یک جفت عینک پشتیبان یا لنز تماسی جدید دارید تا در صورت بروز مشکلی برای لنزها از آنها استفاده کنید.
- هنگام خواب از لنزهای خود استفاده نکنید، مگر اینکه اپتومتریست شما بگوید مشکلی ندارد.
- از شنا کردن یا دوش گرفتن در حین استفاده از لنز خودداری کنید، مگر اینکه برای شنا، از عینک استفاده کنید. قرار دادن چشمان خود در معرض آب هنگامی که لنزهای شما در چشمتان قرار دارند میتواند باعث عفونت شدید چشم شود.
- هرگز لنزهای تماسی را با بزاق دهان خود تمیز یا مرطوب نکنید. این کار میتواند میکروبها را به لنزها اضافه کند.
- از آب لوله کشی برای خیس کردن یا شستن لنزهای خود استفاده نکنید. این کار ممکن است منجر به عفونت خطرناک چشم شود.