به طور کلی نحوه درمان قوز قرنیه به میزان شدت قوز قرنیه بستگی دارد. مشکلات بینایی ایجاد شده در اثر قوز قرنیه خفیف تا متوسط را می توان با عینک یا لنزهای تماسی مخصوص اصلاح کرد. البته در برخی از افراد مبتلا به این نوع بیماری چشمی، استفاده از لنزهای تماسی دشوار است و به همین خاطر ممکن است روش های درمانی دیگر مانند جراحی پیوند قرنیه لحاظ گردد. در ادامه در خصوص نحوه تشخیص قوز قرنیه و همینطور درمان قوز قرنیه با لنز تماسی بیشتر توضیح خواهیم داد با ما همراه باشید.
برای تشخیص قوز قرنیه می توانید به یک مرکز معاینه اپتومتری در تهران مراجعه کنید. اپتومتریست ابتدا سابقه پزشکی و خانوادگی شما را بررسی می کند و یک معاینه چشم انجام می دهد. آزمایش هایی که برای تشخیص قوز قرنیه و تعیین جزئیات بیشتر در مورد شکل قرنیه شما انجام می شوند عبارتند از:
در این آزمایش چشم پزشک یا اپتومتریست از تجهیزات خاصی مانند فوروپتر که از لنزهای مختلف تشکیل شده است برای بررسی مشکلات بینایی شما استفاده می کند. برخی از پزشکان نیز از یک ابزار دستی با نام رتینوسکوپ برای ارزیابی چشم ها استفاده می کنند.
در این آزمایش اپتومتریست با هدایت یک پرتو عمودی نور روی سطح چشم بیمار و مشاهده چشم ها با میکروسکوپ شکل قرنیه را بررسی می کند، همچنین به کمک این دستگاه احتمال ابتلا به دیگر بیماری های چشمی نیز بررسی می شود.
در این آزمایش چشم پزشک یا اپتومتریست یک دایره نور را روی قرنیه شما متمرکز می کند و انعکاس آن را اندازه می گیرد تا شکل اصلی قرنیه شما را تعیین کند.
تستهای عکاسی ویژه، مانند توموگرافی قرنیه و توپوگرافی قرنیه، تصاویری را ضبط میکنند تا یک نقشه از شکل دقیق قرنیه شما ایجاد کنند. توموگرافی قرنیه همچنین می تواند ضخامت قرنیه شما را اندازه گیری کند. توموگرافی قرنیه اغلب می تواند بهتر از سایر روش ها علائم اولیه قوز قرنیه را تشخیص دهد.
درمان قوز قرنیه به شدت بیماری و سرعت پیشرفت بیماری بستگی دارد. به طور کلی، دو روش برای درمان قوز قرنیه وجود دارد: که شامل روش هایی برای کاهش سرعت پیشرفت بیماری و یا بهبود بینایی می شوند. استفاده از لنزهای تماسی یکی از بهترین روش هایی است که از طریق آن می توانید بینایی خود را هنگام ابتلا به قوز قرنیه اصلاح کنید.
به طور کلی لنزها و عینک ها ساده ترین راه برای اصلاح دید چشم هستند. شما باید با یک مرکز تجویز و فیت لنز تماسی در تهران مشورت کنید تا بتواند در انتخاب بهترین لنز تماسی برای درمان قوز قرنیه به شما کمک کند. لنز تماسی انتخابی باید به سلامت قرنیه، راحتی و دقت دید شما کمک کند. لنز تماسی نصب شده روی چشم ناهمواری قرنیه را صاف کرده و سطح نوری صحیح در جلوی چشم ایجاد می کند. با این حال باید توجه داشته باشید که لنزهای تماسی اثر درمانی در قوز قرنیه ندارند و تنها وسیله ای برای اصلاح بینایی شما هستند. به عبارت دیگر استفاده از لنزهای تماسی نمی تواند جلوی پیشرفت قوز قرنیه را بگیرد یا روند آن را کندتر کند.
در بیماری چشمی قوز قرنیه، انواع مختلفی از لنزهای تماسی را می توان برای بهبود بینایی استفاده کرد که در ادامه آنها را معرفی خواهیم کرد. جهت تجویز و فیت لنز تماسی در تهران به این مرکز مراجعه نمایید.
انواع درمان قوز قرنیه با لنز تماسی عبارتند از:
عینک یا لنزهای تماسی نرم میتوانند به اصلاح تاری یا مشکلات دید در قوز قرنیه اولیه کمک کنند. البته لنزهای نرم اغلب می توانند حدت بینایی را به میزان بسیار کمتری نسبت به لنزهای RGP بهبود بخشند و همچنین ممکن است با تغییر شکل قرنیه چشم نیاز به تغییر نسخه اینگونه از لنز تماسی باشد. اما با این وجود در شرایطی که استفاده از لنزهای سخت نفوذپذیر در برابر گاز برای بیمار ناراحت کننده باشد می توان این لنزها را تجویز کرد.
لنزهای تماسی RGP (لنزهای سخت نفوذ پذیر گاز) پرکاربردترین روش برای بهبود بینایی در بیماران مبتلا به قوز قرنیه است. این لنزها به دلیل استحکامی که دارند، اجازه میدهند تمام بینظمیهای قرنیه را کاملاً صاف کرده و سطح نوری جلویی کاملاً صحیحی را تشکیل دهند. در سیستم نوری به دست آمده با استفاده از این لنزها تمام پرتوهای نوری که از قرنیه عبور می کنند دقیقاً بر روی شبکیه چشم متمرکز می شوند.
با این حا ل، سختی این لنزها یک جنبه منفی برای آنها به شمار می رود. چرا که در مقایسه با لنزهای نرم با راحتی کمتری برای بیمار همراه هستند. مزایای لنزهای تماسی سخت نفوذپذیر در برابر گاز عبارتند از:
– امکان اصلاح بالاترین درجات نزدیک بینی و آستیگماتیسم که همراه با قوز قرنیه است.
– توانایی آنها برای انتقال کامل اکسیژن به قرنیه چشم، که برای سلامتی آن بسیار مهم است.
– استفاده و مراقبت آسان از لنزها
– امکان تولید آنها بر اساس سفارش فردی، (یعنی شکل قرنیه یک بیمار خاص)
از لنزهای تماسی Piggyback نیز برای اصلاح قوز قرنیه استفاده می شود. گاهی اوقات استفاده از یک لنز تماسی سخت نفوذپذیر در برابر گاز می تواند برای بیماران مبتلا به قوز قرنیه ناراحت کننده باشد. در چنین مواردی استفاده از دو لنز تماسی به طور همزمان توصیه می شود. برای این منظور یک لنز نرم مانند لنز هیدروژل سیلیکون مستقیماً روی چشم قرار می گیرد که به حفظ شکل قرنیه کمک می کند. در بالای لنز نرم، یک لنز تماسی سخت قابل نفوذ گاز قرار داده می شود که منجر به حفظ شکل و همچنین بهبود حدت بینایی می شود.
لنزهای هیبریدی دارای یک مرکز سخت با یک حلقه نرم تر در اطراف آن برای افزایش راحتی هستند. افرادی که نمی توانند لنزهای تماسی سخت را تحمل کنند، ممکن است لنزهای هیبریدی را ترجیح دهند. بخش مرکزی آنها یک لنز RGP است و ناحیه پیرامونی آن نیز از یک پلیمر هیدروژل نرم تشکیل شده است. لنزهای هیبریدی جدید در مقایسه با لنزهای سخت و نرم، بهترین ترکیب آسایش و دقت بینایی را برای بیمار فراهم می کنند.
این لنزها برای تغییر شکل بسیار نامنظم در قرنیه در قوز قرنیه ب پیشرفته مفید هستند. به جای اینکه مانند لنزهای تماسی سنتی روی قرنیه قرار گیرند، لنزهای اسکلرال روی قسمت سفید چشم (صلبیه) مینشینند و در نتیجه بدون لمس آن روی قرنیه قرار میگیرند. بنابراین فشار روی قرنیه ی آسیب دیده از قوز قرنیه را کاهش داده و از آسیب بیشتر به آن جلوگیری کنند. این در حالی است که لنزهای تماسی سخت و نرم معمولی در مجاورت قرنیه قرار می گیرند.
در اوایل استفاده از لنز ، گذاشتن لنز تماسی برای بیماران مبتلا به قوز قرنیه می تواند یک فرآیند دشوار باشد. در مراحل پیشرفته این بیماری قرنیه به حدی نازک می شود که بیرون می زند. یک لنز تماسی باید در اطراف این برآمدگی قرار گیرد و همچنان دقت، راحتی، تمرکز و تناسب مناسب را حفظ کند. در موارد خفیف قوز قرنیه، لنزهای تماسی سخت قابل نفوذ گاز بهترین انتخاب برای بیماران هستند. این نوع لنزها وقتی به شیوه ای مناسب روی قرنیه چشم قرار بگیرند، دید واضحی را ارائه می دهند که به دلیل شکل کروی آنها است.
در مراحل متوسط و پیشرفته قوز قرنیه، عدسی کروی شکل در اصلاح بینایی بسیار مفید است. برای طراحی لنزهای کروی، شکل مخروطی قرنیه که ناشی از قوز قرنیه است را در نظر می گیرند و با پوشاندن راس مخروط باعث تناسب بهتر آن می شوند. فقط توجه داشته باشید که برای اصلاح دید بیمار، لنز تماسی باید به درستی روی چشم قرار گیرد. اگر در این خصوص به کمک اپتومتریست نیاز دارید حتما به یک مرکز اپتومتری در تهران مراجعه کنید.
بله، درمان قوز قرنیه با لنز تماسی امکانپذیر است و بهعنوان یک روش غیرجراحی برای تصحیح بینایی استفاده میشود. لنزهای تماسی با تغییر شکل قرنیه و تصحیح انحرافات بینایی کار میکنند. این لنزها میتوانند قوز قرنیه را تصحیح و دید را بهبود بخشند. نوع لنز تماسی (نرم یا سخت) و نحوه استفاده از آنها متناسب با نیازهای هر فرد انتخاب میشود. مشاوره با چشمپزشک برای تعیین نوع و استفاده صحیح از لنز تماسی در درمان قوز قرنیه حیاتی است.