غربالگری بینایی می تواند به تشخیص تنبلی چشم یا آمبلیوپی در سنین پایین کمک کند. متخصصان اپتومتری در تهران توصیه می کنند که کودکان در سنین پایین و بسته به سابقه خانوادگی خود باید از نظر مشکلات چشمی معاینه شوند. درمان تنبلی چشم با غربالگری در مرکز تشخیص و درمان تنبلی چشم در تهران و شهرهای دیگر به عنوان بخشی از مهم ترین راه حل های پیشگیری و درمان آمبلیوپی در کودکان بشمار می رود.
البته در برخی شهرها نیز مدارس غربالگری بینایی را برای کودکان پیش از مهدکودک و کلاس های اول، سوم و پنجم ارائه می کنند. اما اگر کودک شما تاکنون غربالگری نشده است و متوجه علائم این بیماری در او شده اید برای درمان تنبلی چشم با غربالگری حتما به یکی از مراکز اپتومتری در تهران مراجعه نمایید.
علائم تنبلی چشم در یک کودک خردسال شامل برخورد با اشیا است، زیرا در این نوع از بیماری چشمی، درک عمق تحت تأثیر قرار می گیرد. البته گاهی اوقات نیز هیچ علائم خاصی برای تنبلی چشم وجود ندارد. اما جهت اطمینان از سلامت بینایی کودک خود بهتر است برای انجام غربالگری چشم به یکی از مراکز غربالگری تنبلی چشم در تهران مانند مرکز اپتومتری آیت اللهی مراجعه نمایید. در ادامه در خصوص درمان تنبلی چشم با غربالگری بیشتر توضیح خواهیم داد.
تنبلی چشم که از نظر پزشکی به نام آمبلیوپی شناخته می شود در واقع نوعی کاهش بینایی است که در یک چشم رخ می دهد. این عارضه به این خاطر به تنبلی چشم شناخته می شود که فرد سعی می کند از چشم قویتر که بهترین عملکرد را دارد استفاده نماید. آمبلیوپی شایع ترین علت اختلال بینایی در کودکان است. بیماری چشمی فوق معمولا بین تولد تا هفت سالگی رخ می دهد. آمبلیوپی در نوزادان کوچک یا نارس بیشتر است. همچنین احتمال بروز این بیماری در کودکانی که سابقه خانوادگی آمبلیوپی دارند بیشتر می باشد.
تشخیص تنبلی چشم می تواند چالش برانگیز باشد. اغلب، آمبلیوپی در طی یک معاینه معمول چشم تشخیص داده می شود. در صورت عدم درمان، تنبلی چشم می تواند منجر به کاهش دائمی بینایی در چشم آسیب دیده شود. بنابراین اگر به تازگی در کودک خود علائم یا عوارض جانبی آمبلیوپی را مشاهده کردید حتما برای درمان تنبلی چشم با غربالگری به یکی از مراکز تخصصی تنبلی چشم در تهران و شهرهای دیگر مراجعه نمایید.
در این صورت اپتومتریست با بررسی اینکه آیا بینایی بین دو چشم متفاوت است یا خیر، آمبلیوپی را تشخیص می دهد. برای بررسی دید نوزاد یا کودک خردسال، اپتومتریست ممکن است یکی از چشمهای کودک را بپوشاند و ببیند که چقدر میتواند یک شی متحرک را دنبال کند. اپتومتریست همچنین به نحوه واکنش کودک در هنگام پوشاندن یک چشم توجه می کند. اگر یک چشم مبتلا به آمبلیوپی باشد و دیگری پوشیده باشد، کودک احتمالا سعی دارد به بالا یا پایین چسب نگاه کند، آن را بکشد یا گریه کند. علاوه بر این متخصص اپتومتری در تهران که معاینه کامل چشم پزشکی را انجام می دهد به دنبال تشخیص سایر مشکلات چشمی است که می تواند بینایی کودک شما را تحت تأثیر قرار دهد.
نکته: “بینایی ضعیف در یک چشم همیشه به این معنی نیست که کودک آمبلیوپی دارد. در برخی موارد، استفاده از عینک برای اصلاح عیب انکساری یک چشم می تواند بینایی را بهبود بخشد.”
تنبلی چشم زمانی ایجاد میشود که در نحوه عملکرد مغز و چشم ضعیف با هم اختلال ایجاد شود. از آنجا که مغز بینایی را از یک چشم تشخیص نمی دهد. با گذشت زمان، مغز بیشتر و بیشتر به چشم قوی متکی است. بنابراین به طور همزمان، بینایی چشم ضعیف بدتر می شود. در بیشتر موارد، چشم پزشکان علت اصلی آمبلیوپی را نمی دانند. با این حال، گاهی اوقات مشکلات بینایی مختلف ممکن است منجر به آمبلیوپی شود.
معمولاً مغز برای دیدن از سیگنال های عصبی هر دو چشم استفاده می کند. اگر بیماری، بینایی یک چشم را بدتر کند، مغز ممکن است سعی کند آن را دور بزند. به این صورت که سیگنالهای چشم ضعیفتر را خاموش می کند و برای دیدن به چشم خوب متکی می شود. برخی از بیماری های چشمی که می توانند آمبلیوپی ایجاد کنند عبارتند از: عیوب انکساری، استرابیسم و بیماری چشمی آب مروارید.
اگر تنبلی چشم ناشی از سایر مشکلات بینایی مانند آب مروارید باشد، چشم پزشک یا اپتومتریست ابتدا آن را درمان می کند. گزینه های درمانی آمبلیوپی به عوامل متعددی از جمله شدت بیماری بستگی دارد.
-عمل جراحی آب مروارید
در کودکان مبتلا به آب مروارید، در طی جراحی چشم برای درمان تنبلی چشم، ابتدا آب مروارید برداشته می شود. این عمل امکان رشد بهتر بینایی در چشم ضعیف را فراهم می کند. جراحی آب مروارید برای کودکان خردسال با بیهوشی عمومی انجام می شود. جراحی آب مروارید معمولا یک تا دو ساعت طول می کشد. فرزند شما ممکن است یک شب در بیمارستان بماند تا کارکنان بتوانند بهبودی او را بررسی کنند.
– جراحی عضلات چشم
این عمل با تقویت یا تضعیف ماهیچه های چشم تنبل، موقعیت آن را تغییر می دهد. در نتیجه، چشم تنبل با چشم قوی، تراز بهتری پیدا می کند. جراحی عضله چشم بینایی بیمار را بهبود نمی بخشد، اما چشمان او صاف تر به نظر می رسند. همچنین به عملکرد بهتر چشم ها در کنار هم کمک می کند.
عینک می تواند عیوب انکساری موجود در چشم کودکان را اصلاح کند. عیوب انکساری شامل نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم است. در کودکان مبتلا به آمبلیوپی، یک چشم اغلب نزدیکبین یا دوربینتر از چشم دیگر است. برای تجویز و ساخت انواع عینک نظیر عینک تدریجی به مرکز اپتومتری آیت اللهی یکی از بهترین مراکز درمان تنبلی چشم در تهران مراجعه نمایید.
برای برخی از بیماران، درمان تنبلی چشم با غربالگری ممکن است به استفاده از عینک ختم شود. یعنی به تشخیص چشم پزشک، عینک برای رفع تنبلی چشم کافی باشد. با این حال، بسیاری از کودکان نیز ممکن است برای درمان موثر چشم آمبلیوپی نیاز به درمان بیشتری داشته باشند.
درمان آمبلیوپی شامل تکنیک های بینایی درمانی، مانند پچ تراپی نیز می باشد. پچ تراپی برای تنبلی چشم شامل استفاده از چسب چشم است. با این روش چشم پزشک یا اپتومتریست چشم بهتر را برای چندین ساعت در روز می پوشاند و از کودک می خواهد که در این مدت از چشم ضعیف خود استفاده کند. برای کودکانی که از عینک استفاده می کنند، می توان روی عدسی چشم قوی تر را پوشاند. این درمان باعث می شود چشم ضعیف تر بیشتر کار کند.
قطره های چشمی را می توان به طور موقت استفاده کرد تا دید صحیح را برای چشم قوی تر دشوارتر کند. این باعث میشود که چشم ضعیفتر سختتر کار کند. قطره های چشمی حاوی داروهایی مانند آتروپین هستند. آتروپین به طور موقت عضلات مژگانی را در چشم خوب شل می کند. این باعث می شود عدسی چشم برای چندین ساعت نتواند تمرکز کند. قطره چشم یک بار در روز پس از بیدار شدن در صبح استفاده می شود و اثرات آن از چند ساعت تا حدود دو هفته باقی می ماند.
نکته: اگر کودک شما مبتلا به تنبلی چشم است، بهترین راه برای بهبود بینایی وی، تقویت بینایی در چشم ضعیف است. بنابراین حتی اگر مشکلات چشمی که باعث آمبلیوپی می شود با عینک یا جراحی اصلاح شود، خود آمبلیوپی نیز باید درمان شود. در غیر این صورت، کودک ممکن است مادام العمر مشکلات بینایی داشته باشد.
در مرکز اپتومتری آیت اللهی علاوه بر روشهای متداول درمان تنبلی چشم ، روش کم تراپی و نرم افزارهای کامپیوتری نیز مورد استفاده قرار می گیرد که امکان درمان سریع و موءثرتر این اختلال میسر می شود.
اگر استرابیسم باعث آمبلیوپی شود، اغلب با چسب چشم درمان می شود. گاهی اوقات عینک نیز مورد نیاز است. زیرا بسیاری از کودکان مبتلا به استرابیسم دارای عیوب انکساری هستند. در موارد شدیدتر، ممکن است نیاز به جراحی عضله چشم باشد. برای تشخیص دقیق حتما به یکی از مراکز درمان تنبلی چشم در تهران مراجعه نمایید.
تنبلی چشم را می توان در خانه زیر نظر چشم پزشک با عینک، چسب یا قطره چشمی درمان کرد. با این حال، در برخی موارد نیز جراحی چشم ضروری خواهد بود.
تنبلی چشم خود به خود از بین نمی رود. اگر تنبلی چشم در اوایل کودکی شناسایی و درمان شود، می توان از کاهش دید در بزرگسالی جلوگیری کرد. با این حال، در صورت عدم درمان، آمبلیوپی می تواند منجر به کاهش دائمی بینایی در چشم آسیب دیده شود.
با درمان مناسب تنبلی چشم، بینایی در عرض چند هفته تا چند ماه بهبود می یابد. در برخی موارد نیز درمان از شش ماه تا دو سال طول می کشد. بسته به سن کودک و شدت مشکل و همینطور زمانی که درمان شروع می شود تنبلی چشم ممکن است به طور کامل درمان نشود. بنابراین توصیه می کنیم برای درمان تنبلی چشم با غربالگری حتما در اسرع وقت به مراکز اپتومتری در تهران یا شهرهای دیگر مراجعه نمایید.
منابع: