اگر تصمیم گرفتهاید به جمع افرادی بپیوندید که با عمل لیزیک، دنیا را بدون عینک واضح تر و زیباتر می بینند، به شما تبریک میگوییم. در طول سال ها، این جراحی محبوب به بیش از ۴۰ میلیون نفر در سراسر جهان کمک کرده است تا بدون عینک یا لنزهای تماسی بتوانند بینایی بهتری را تجربه کنند. البته شما باید قبل و بعد از عمل لیزیک نکاتی را زیر نظر پزشک متخصص خود رعایت کنید تا مطمئن شوید که این عمل به صورت کاملا موفقیت آمیز انجام شده است. به همین خاطر در ادامه به نکات عمل لیزیک و مراقبت های پس از آن اشاره خواهیم کرد. در این مطلب با نکات عمل لیزیک آشنا خواهید شد.
برای اطمینان از اینکه عمل لیزیک مناسب وضعیت سلامتی و بینایی شما است نخست باید به یک چشم پزشک متخصص مراجعه کنید. اگر به خدمات بینایی سنجی در تهران نیاز دارید همین امروز با مرکز اپتومتری آیت اللهی تماس بگیرید. اگر متخصص شما تشخیص داده است که شما کاندید خوبی برای عمل لیزیک یا پی آر کی هستید اکنون در مرحله ای هستید که یا برای جراحی برنامه ریزی کرده اید یا هنوز در مرحله ی تحقیق در خصوص بهترین مرکز جراحی لیزیک و مراقبت های قبل و بعد از عمل هستید. چه برای عمل لیزیک تصمیم قطعی گرفته باشید و یا هنوز در مرحله تصمیم گیری هستید، قطعا بررسی نکات عمل لیزیک می تواند در این زمینه به شما کمک کند. پس با ما همراه باشید.
شما تا حدود یک ماه پس از جراحی لیزیک باید همچنان مراقب چشمان خود باشید. در ادامه با نکات عمل لیزیک و مراقبت های لازم آشنا خواهید شد:
در شش ساعت اول ممکن است کمی احساس ناراحتی داشته باشید. این مهم است که چشمان خود را بسته نگه دارید و از نورهای روشن اجتناب کنید. همچنین احتمالا پزشک برای شما داروی ضد درد و قطره چشمی تجویز می کند تا به روند بهبودی چشم شما کمک کند. پس از عمل لیزیک از یکی از دوستان یا اعضای خانواده خود بخواهید تا از شما مراقبت کنند.
از فشار دادن چشم خود پرهیز کنید. این به معنای محدود کردن خواندن، تماشای تلویزیون، استفاده از گوشی هوشمند، انجام بازی های کامپیوتری و نگاه کردن به صفحه نمایش رایانه است. علاوه بر این، از هرگونه فعالیت شدید خودداری کنید. برخی دیگر از نکات عمل لیزیک در ۲۴ ساعت اول پس از جراحی عبارتند از:
اگر به خوبی در حال بهبودی هستید، می توانید به تدریج رانندگی کنید، کار کنید و به روال قبل از جراحی خود بازگردید. اما با این وجود در این مدت باید خطر عفونت و سوزش چشم را به حداقل برسانید. پس از ۴۸ تا ۷۲ ساعت، می توانید به استفاده از رایانه و یا مطالعه مشغول شوید. البته در ابتدا بهتر است مدت زمان کمتری به این فعالیت ها مشغول شوید، تا زمانی که به طور کامل احساس راحتی کنید.
انجام ورزشهای سبک مانند دوچرخهسواری یا پیادهروی نیز در دو هفته اول مانعی ندارد، اما همچنان باید از فعالیتهای شدید مانند یوگا، ایروبیک، دویدن یا وزنهبرداری در صورتی که باعث شوند چشمهایتان را محکم بفشارید یا بیش از حد به خود فشار بیاورید، خودداری کنید. از مناطقی که گرد و غبار، دود و سایر عوامل تحریک کننده وجود دارند نیز دوری کنید.
برای محافظت از چشمان خود در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید از عینک آفتابی استفاده کنید و مطمئن شوید که از داروهای چشمی تجویز شده به موقع استفاده می کنید. از لوازم آرایش، کرم ها و لوسیون ها در نزدیکی چشم خود استفاده نکنید و در جایی که ممکن است آلوده باشد شنا نکنید.
پس از چهار هفته بهبودی، با فرض اینکه پزشک از روند بهبودی شما کاملا راضی است می توانید فعالیت های سنگین تری مانند تنیس بازی و ایروبیک را انجام دهید. با این حال، برای تایید وزنه برداری با پزشک خود مشورت کنید. زیرا فشار وزنه برداری سنگین می تواند به پیشرفت بهبودی شما آسیب برساند. همچنین اگر غواصی می کنید حتما از پزشک خود بپرسید که آیا این سرگرمی برای شما بی خطر است یا خیر.
استفاده از عینک ورزشی را نیز در نظر بگیرید. چشمان شما در مسیر بهبودی هستند، اما محافظت از آنها تا زمانی که به طور کامل بهبود یابند، بسیار مهم است. همچنین استفاده از لوازم آرایش در این مرحله از ریکاوری مجاز است، اما بهداشت خوب آرایش ضروری است.
توجه داشته باشید که اگر به شدت نزدیک بین بوده اید، ممکن است زمان بهبودی شما کمی بیشتر طول بکشد و همینطور ممکن است همچنان در طول زمان متوجه بهبود مداوم در بینایی خود باشید. در شرایط عادی، اکثر بیماران تا این زمان به روال روزانه خود بازگشته اند. همچنین به عنوان یک قاعده از عینک آفتابی استفاده کنید، زیرا اشعه ماوراء بنفش می تواند به چشمان هر کسی آسیب برساند.
اگر پزشک شما یک دستورالعمل بهبودی و همینطور دارو و قطره چشمی برای شما تجویز کرده است، حتما به پیروی از آن پایبند باشید و هر گونه ناراحتی یا ناهنجاری ناگهانی را به متخصص خود اطلاع دهید. توجه داشته باشید که اگر هنوز هالهها، تابش خیرهکننده یا سایر بینظمیهای بصری را در بینایی خود تجربه میکنید، این مشکلات باید تا پایان شش ماهگی به تدریج برطرف شوند.
با جراحی لیزیک، جراح شما یک فلپ دقیق در قسمت شفاف و گنبدی شکل چشم شما به نام قرنیه ایجاد می کند. در عمل لیزیک، این کار با استفاده از لیزر فمتوثانیه به جای اسکالپل انجام می شود. این فلپ قرنیه به عقب تا می شود و لیزر دیگری لایه میانی قرنیه شما را تغییر شکل می دهد و عیوب مسئول نقص بینایی شما را اصلاح می کند. پس از انجام عمل، فلپ به جای خود برگردانده می شود و قرنیه شما معمولاً در عرض ۴۸ ساعت بهبود می یابد.
اما در پی آر کی (PRK)، فلپ قرنیه ایجاد نمی شود. در عوض، لیزر مستقیماً روی لایه بیرونی قرنیه کار میکند و آن را برای اصلاح نقصهای بینایی (که به عنوان عیوب انکساری شناخته میشود) میسازد. از آنجایی که هیچ فلپی ایجاد نمی شود، این روش به بهبود طبیعی چشم شما بستگی دارد. زیرا روند بهبودی کندتر است و ممکن است در مراحل اولیه بهبودی نسبت به لیزیک ناراحتی بیشتری را تجربه کنید.
برای بهبودی و کاهش ناراحتی، جراح چشم شما از لنزهای تماسی پانسمان یا بانداژ موقتی استفاده می کند که به مدت یک هفته در چشم شما باقی می مانند. PRK در مواردی پیشنهاد میشود که قرنیه شما برای انجام لیزیک بیش از حد نازک باشد. برای کسب مشاوره خصوصی در مورد عمل لیزیک یا PRK حتما به یکی از مراکز تخصصی چشم پزشکی در تهران و شهرهای دیگر مراجعه نمایید.
لیزیک یک روش جراحی چشم است که برای بهبود دید بدون نیاز به عینک یا لنز استفاده میشود. در این عمل، لیزر برای تغییر شکل کرنیه به کار میرود. پس از عمل، افراد معمولاً بدون عینک میتوانند دید خوبی داشته باشند. اما مهم است که پیش از تصمیم به انجام لیزیک، با یک اپتومتریست مشورت کرده و تمام جوانب و نکات عمل را درک کنید. همچنین باید به ارشادات پس از عمل توجه کنید و مراجعات دورهای به پزشک را رعایت کنید تا از بهبود و پایداری دید خود اطمینان حاصل کنید.