کم بینایی و اختلال بینایی در دوران کودکی تأثیر نامطلوبی بر رشد و توسعه ی فرصت های اجتماعی و اقتصادی دارد. اختلال بینایی شدید (SVI) و نابینایی در نوزادان باید در اسرع وقت شناسایی شده و درمان فوری برای جلوگیری از آمبلیوپی عمیق آغاز شود. علل SVI و نابینایی ممکن است قبل از تولد و مربوط به دوران جنینی نوزاد باشد. به همین خاطر در ادامه به کم بینایی مادرزادی از جنینی تا تولد و راه های جلوگیری از آن می پردازیم.
برای معاینه اپتومتری در تهران می توانید همین امروز به مرکز اپتومتری آیت اللهی مراجعه کنید. این مرکز کلیه خدمات بینایی سنجی در تهران ، غربالگری تنبلی چشم در تهران ، تجویز عینک تدریجی و فیت لنز تماسی در تهران و همینطور کلیه تجهیزات و خدمات کمک به افراد مبتلا به کم بینایی در تهران را ارائه می دهد.
برای اطلاع از کم بینایی مادرزادی در نوزاد بلافاصله پس از تولد، پزشک به طور مختصر چشم های نوزاد را معاینه می کند تا علائم آب مروارید مادرزادی یا سایر مشکلات جدی چشم نوزاد را بررسی کند. اگرچه چنین مشکلات چشمی نادر هستند، اما باید زود تشخیص داده شده و درمان شوند تا تأثیر آنها بر رشد بینایی کودک شما به حداقل برسد.
باید بدانید که رشد بینایی کودک شما قبل از تولد شروع می شود. به این ترتیب نحوه مراقبت از بدن در دوران بارداری برای رشد بدن و ذهن کودک از جمله چشمان و مراکز بینایی در مغز او بسیار مهم است. بنابراین اگر می خواهید از کم بینایی مادرزادی از جنینی تا تولد جلوگیری کنید حتماً دستورالعملهایی را که پزشک در مورد تغذیه مناسب از جمله مکملها و میزان استراحت مناسب در دوران بارداری به شما میدهد، دنبال کنید.
نابینایی یا کم بینایی که از بدو تولد وجود دارد به عنوان نابینایی و کم بینایی مادرزادی شناخته می شود. در این صورت، نوزاد احتمالا هرگز نمی تواند ببیند. البته درجات مختلفی از اختلال بینایی وجود دارد و برخی از کودکانی که دارای نقص مادرزادی هستند که بر اندامهای حسی آنها تأثیر گذاشته است، تنها از اختلال بینایی خفیف رنج میبرند. دلایل مختلفی برای نابینایی و کم بینایی مادرزادی و مشکلات بینایی وجود دارد. علل احتمالی عبارتند از:
یک بیماری ارثی: برخی از کودکان نابینا به دنیا می آیند، زیرا پس از لقاح وضعیتی را به ارث می برند. در بسیاری از موارد، مشکلات بینایی ممکن است ناشی از انواع دیگر نقص مادرزادی یا بیماری های ارثی جدی باشد. به عنوان مثال کودکانی که با سندرم آکرمن متولد می شوند اغلب از گلوکوم رنج می برند که می تواند باعث نابینایی شود.
عفونت در دوران بارداری: عفونتی که در دوران بارداری مادر را تحت تاثیر قرار می دهد نیز می تواند به رشد جنین آسیب برساند. برای مثال سرخجه اغلب به کاهش شنوایی و مشکلات بینایی در بین نوزادان منجر می شود.
نقص در چشم یا مغز: نابینایی مادرزادی ممکن است به دلیل مشکل در رشد یک ساختار در چشم یا مغز ایجاد شود.
صدمات ناشی از زایمان: صدمات ناشی از زایمان اگرچه این بسیار نادر است، اما ممکن است آسیبی در حین زایمان به کودک وارد کند که باعث کوری شود.
نابینایی همچنین می تواند ناشی از شرایط موجود باشد که با گذشت زمان بدتر می شود. نمونه هایی از این شرایط شامل آب سیاه و آب مروارید است که از علائم شایع نقص مادرزادی می باشد.
چنانچه از علت نابینایی و کم بینایی در جنین باخبر باشید بهتر می توانید از آن جلوگیری کنید. برای جلوگیری از کم بینایی مادرزادی موارد زیر را در دوران بارداری در نظر بگیرید:
درصورتی که به اختلال بینایی در نوزاد خود مشکوک هستید حتما برای بررسی های بیشتر و تشخیص زودهنگام به مرکز اپتومتری در تهران و شهرهای دیگر مراجعه کنید. برای معاینه اپتومتری در تهران می توانید همین امروز به مرکز اپتومتری آیت اللهی مراجعه کنید. این مرکز کلیه خدمات بینایی سنجی در تهران ، غربالگری تنبلی چشم در تهران ، تجویز عینک تدریجی و فیت لنز تماسی در تهران و همینطور کلیه تجهیزات و خدمات کمک به افراد مبتلا به کم بینایی در تهران را ارائه می دهد.
با توجه به اینکه ویتامین B در چرخه متابولیسم رشد چشم جنین در دوران بارداری بسیار نقش است. حتما به میزان کافی ویتامین B را از طریق مصرف میوه ها، سبزی ها و انواع غلات به دست آورید.
ازدواج های فامیلی منجر به بیماری های مادرزادی در جنین می شود. به این خاطر که ژن های پنهان شده بیماری در بدن پدر و مادر با ازدواج های فامیلی به صورت ژن بارز در فرزند بروز می کنند.
عفونت های داخل رحم از جمله عفونت ویروسی سایتومکان یا عفونت انگلی توکسوپلاسموز؛ ممکن است منجر به اختلال چشمی در نوزاد گردد و حتی مشکلات مغزی، رشدی و فلج اندام را نیز افزایش دهد. بنابراین چنانچه درد یا علائم عفونت رحم در دوران بارداری دیده شد حتما در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه کنید.
– از سیگار کشیدن و مصرف الکل یا مواد مخدر در دوران بارداری جدا خودداری کنید، زیرا این سموم می توانند مشکلات متعددی از جمله مشکلات بینایی جدی برای کودک شما ایجاد کنند.
– سیگار کشیدن به ویژه در دوران بارداری بسیار خطرناک است، دود سیگار می تواند به طور بالقوه به انسان آسیب برساند ، از جمله مونوکسید کربن که یک سم شناخته شده برای جنین محسوب می شود.
– مصرف داروهای رایج مانند آسپرین می تواند برای کودک شما در دوران بارداری خطرناک باشد و خطر کم وزنی هنگام تولد و مشکلات هنگام زایمان را افزایش دهد. وزن کم هنگام تولد با افزایش خطر مشکلات بینایی در نوزادان مرتبط است.
– همیشه قبل از مصرف هر گونه دارویی در دوران بارداری، از جمله داروهای بدون نسخه، مکمل های گیاهی و سایر داروهای بدون نسخه، با پزشک خود صحبت کنید.